top of page

Kachľové sporáky- tradícia v novom šate.



V minulosti boli sporáky v domoch určené primárne na prípravu stravy a ich ďalšou funkciou bolo vykurovanie kuchyne. V dnešných domácnostiach, bez rozdielu, či sú to trvale obývané domy, alebo rekreačné chalupy, patria kachľové sporáky medzi veľmi univerzálne zariadenia, ktoré sú schopné variť, piecť, vykurovať (niekedy aj viac miestností), zohrievať vodu, prípadne sa k nim dá pristavať i miesto na ležanie.





Varenie, pečenie.

Základné typy sporákov sú osadené malým ohniskom, varnou platňou a trúbou na pečenie. Takáto stavba zabezpečuje kompletnú prípravu stravy a vykurovanie v miestnosti, kde je postavený. Jedinou malou nevýhodou sú letné mesiace, kedy sa takýto sporák moc nepoužíva a je nahradený elektrikou, či plynom.


Akumulačné vykurovanie.

V dnešnej dobe je možné k takýmto sporákom pripojiť akumulačnú masu v susedných miestnostiach. Ak sa zrovna nevarí, tak je stále možné tieto miestnosti úspešne vykurovať. V tomto prípade sa do sporákov inštaluje výkonnejšie ohnisko, ktorého výstupné teploty zabezpečia akumuláciu tepla v celom dome.


Kachľový sporák a teplovodný výmenník.

Do dnešných sporákov sa dajú inštalovať teplovodné výmenníky, ktoré zabezpečia teplú vodu v celom dome. Aj v tomto prípade je inštalované výkonnejšie ohnisko.


Oddych a regenerácia.

Kachľové sporáky a nielen tie (kachľové pece) poskytujú aj možnosti pre oddych a regeneráciu. Je veľmi príjemné, keď sa môžete po namáhavom dni vystrieť na „zápecok" teda ležanie za sporákom, ktoré vyžaruje príjemnú sálavú tepelnú energiu.

V dnešnej modernej dobe je dobré sa uchýliť aj k starým tradíciam a kachľové sporáky nám v tom pomáhajú.

Riešení je veľmi veľa a keď ich skombinujeme, dostaneme veľmi univerzálny spotrebič a v mnohých prípadoch sú tieto stavby aj akýmsi "srdcom domu", okolo ktorého sa odohráva život v domácnosti.




Základné rozdelenie


Stolový sporák – v zásade sporák vo výške kuchynskej linky. Trúba na pečenie je pod varnou platňou spolu s prikladaním. Primárne určený na varenie a pečenie, sekundárne na vykurovanie.


Sporák s kobkou- sporák so zvýšenou časťou v ktorej je umiestnená trúba na pečenie. V minulosti tu býval umiestnený aj „medenec" (nádoba na teplú vodu). Má zvýšenú schponosť akumulácie - vykurovania.


Existujú sporáky tradičné - omietané, alebo stavané z glazovaných kachlíc, ktoré sú dostupné v širokej škále farebností. Rovnako je možné si vybrať i z niekoľko desiatok rôznych modelov kachlíc. Možnosťou je i kombinácia omietania a kachlíc.


Ak plánujete do svojho domu umiestniť jednu z týchto nádherných stavieb a potrebujete získať viac informácií, poradiť, prípadne i niečo realizovať, neváhajte nám napísať na lishakkrby@gmail.com alebo vyplňte náš kontaktný formulár tu.




795 zobrazení
bottom of page