top of page

Kachľový sporák vs. kachľová pec

Pozdravujem priatelia. Rok 2021 sa rozbieha a prichádzajú nové stavby a objednávky. V mnohých prípadoch sa pri objednávkach vyskytuje nesprávne pomenovanie stavieb, a preto v by som dnešnom príspevku chcel objasniť rozdiel medzi sporákom a pecou.


Kachľový sporák. Táto stavba je primárne určená na varenie a pečenie. Spravidla obsahuje zónu na varenie a trúbu na pečenie umiestnenú, buď pod platňou (stolové sporáky), alebo vo vedľa stojacej kobke. Sekundárne sporák umožňuje akumulačné kúrenie. Vo veľkej časti stavieb sú plné prikladacie dvierka. Výhodou je rýchly nástup výdaja tepelnej energie cez platňu a trúbu, ktorá pokiaľ sa v nej nepečie, slúži ako tepelný výmenník a musí byť otvorená.




Kachľová pec. Táto stavba je určená na vykurovanie. Spravidla je osadená presklenými dvierkami s kvalitným oplachom skla. Môže byť iba z kachlíc (ktoré sú stavebným prvokom), omietaná, alebo ich kombináciou. Umožňuje rôzne intervaly prikladania a dobu sálania. Poskytuje dlhodobý tepelný komfort. Ak to dispozícia umožňuje, môže byť postavená cez dve i tri miestnosti.





Správne názvoslovie nám pri objednávke umožní pre Vás vypracovať kvalitnú ponuku, preto dúfam, že boli tieto informácie užitočné. V prípade otázok nás neváhajte kontaktovať.

82 zobrazení
bottom of page