top of page

Náhľad do histórie.

Dnešný príspevok bude trochu iný ako obvykle. Väčšinou sa snažím prinášať užitočné rady a informácie zo sveta pecí a sporákov v dnešnej podobe. Tentokrát som sa rozhodol s vami podeliť o zaujímavosti vývoja týchto fascinujúcich stavieb, o ktorých som sa počas môjho kachliarskeho remesla dozvedel.


Vedeli ste že...?

Pece sa v minulosti vyskytovali v rôznych podobách takmer vo všetkých starovekých severných kultúrach, od 7200 rokov starej kachľovej pece kang v Číne až po hypokaust v starom Ríme.



Zľava: Rímsky hypokaust a Čínsky kang.


Predchodcu dnešných kachľových pecí nájdeme i počas doby bronzovej v nemeckých a rakúskych Alpách. Tento prvotný prototyp, pozostával z krbu, ktorý bol postavený z kameňa a hlinky. Už vtedy kamene slúžili na udržiavania tepla.


K ďalšiemu rozvoju kachľových pecí došlo, keď sa vypálené hlinené hrnce začali vtláčať do hlavného stavebného materiálu z mäkkej hliny, aby sa zväčšila plocha vyžarujúca teplo.


Ľudia si čoskoro uvedomili, že kachlice vyrobené kúrenármi a hrnčiarmi ponúkajú vhodný povrch na umeleckú výzdobu, ktorá sa prispôsobovala danej dobe od renesancie, baroka, klasicizmu, až po súčasnosť.

Najväčší rozmach zažili pece pred 500 - 600 rokmi, keď dlhotrvajúce zimy spôsobili, že miestne drevo sa stalo vzácnym a ľudia tak hľadali účinné zdroje tepla - ktorými pece nepochybne boli a sú i dodnes.


Postupne však bolo drevo nahradené inými zdrojmi energie a pece sa z nových domácností začali vytrácať. Našťastie si ľudia opäť začali uvedomovať hodnotu týchto nádherných stavieb, či už z hľadiska estetického, ekonomického alebo ekologického a pece sa začínajú v posledných rokoch navracať do našich domov a chalúp.


Nielen v Európe


A nie len na Slovensku, popularita pecí rastie v celej strednej a východnej Európe, Škandinávii, i severnej Amerike. I keď sa štýly dnes už prelínajú, každá krajina má svoj špecifický. Malú ukážku prinášame nižšie. Ktorý štýl sa vám najviac páči?


Škandinávia - tradíca v modernom štýle



USA a Kanada - typické sú stavby z tehál a kameňa



Ruské tradičné



Stredná Európa




253 zobrazení
bottom of page