top of page

Prečo nestavať vo svojich domoch teplovzdušné krby?

Počas mojej praxe sa často stretávam s požiadavkou investora na návrh a realizáciu teplovzdušného krbu s rozvodom do celého domu pomocou ventilátora. Z hľadiska hygienickej bezpečnosti som sa však rozhodol, že takéto krby nebudem ponúkať a ani realizovať.


Nápad je to veľmi pekný. Krásny krb s veľkým presklením a teplo v celom dome za pár drobných. A aj investičné náklady spojené s realizáciou, sa za pár rokov kúrenia vrátia. Čo sa však možno nikdy nevráti je zdravie blízkych, ktorí takýto dom obývajú.


Je pravda, že žiadny iný systém vám za tie peniaze nepripraví teplo pre celý dom. Lenže ako v každej oblasti, aj tu sú úskalia o ktoré by mal investor brať do úvahy.


Prečo som sa rozhodol takéto stavby neponúkať?


Lebo mám výhrady už k samotnému princípu fungovania takejto stavby, založenej na prečerpaní veľkého objemu vzduchu, okolo v dutine zohriatej krbovej vložky.


V tom lepšom prípade bol realizátorom človek, ktorý mal základné vedomosti o materiáloch a požiarnej bezpečnosti a použil materiál schválený na takéto stavby (vermikulit či dosky z klciumsilikátu).


Ten horší prípad je, keď je obstavba realizovaná iba z pórobetónu či sadrokartónu (áno, aj s tým som sa počas svojej praxe stretol). Takto postavený krb, respektíve takto obstavaná krbová vložka má v spodnej časti nasávacie mriežky a pol metra pod stropom, mriežky pre výstup teplého vzduchu. Po zakúrení vo vložke dochádza k nasávaniu cez spodné mriežky, vzduch sa ohreje prechodom okolo vložky, ktorá sa nahreje aj na viac ako 300 stupňov a poďho von cez vrchné mriežky, pekne do priestoru.


Tu vzduch odovzdá svoju energiu, a ako chladný je opäť nasávaný do dutiny krbu. A tak stále dookola, kým sa prikladá. Vzniká prúdenie vzduchu - teda konvekcia. Na tomto nieje nič zlé, keby sa to dialo v absolútne sterilnom prostredí, kde sa nenachádza prach a iné nečistoty. Bohužiaľ v takýchto priestoroch sa krby nestavajú. Počas nekúrenia sa na vložke či dymovode usadia organické ale aj anorganické častice a po zakúrení sa spália a dostanú do priestoru. Spálené anorganické častice tvoria ďalšie látky a zlúčeniny, ktoré pri dlhodobom pôsobení môžu poškodiť naše zdravie.


Tento princíp prebieha u každého teplovzdušného krbu a je úplne jedno či sa jedná o rozvod samotiažny (bez ventilátora), alebo rozvod do vzdialenejších miestností, ktorý je podporovaný ventilátorom. U samotiažných riešení sa dajú správnym nadimenzovaním a použitím správnych materiálov eliminovať negatívne vplyvy na prijateľnú úroveň. Bohužiaľ, ak do takýchto stavieb pridáme rozvody do vzdialených miestností a tento rozvod podporíme ventilátorom (lebo inak by sa tam ten teplý vzduch jednoducho nedostal), prečerpávame obrovské množstvo vzduch okolo vložky a cez rozvody (400m3 za hodinu), tak sa o zdravom kúrení hovoriť nedá.


Názor o čistote vzduchu si urobte sami, na základe obrázkov hadíc rozvodov a ventilátora po niekoľkoročnom používaní a odpovedzte si na otázku, či by ste chceli takýto teplý vzduch dýchať.



Viem, nájdu sa investori, ktorí budú oponovať, že veď sa ten teplý vzduch dá prefiltrovať a máme po probléme. Filtrovať sa dajú pevné prachové častice, ktoré pri svojom spálení na vložke produkujú plyn, a ten sa filtruje veľmi obtiažne a s iným typom filtra. Naviac, každý filter je prekážka a kladie určitý odpor vzduchu, ktorý ním prechádza. Na prekonanie tohto odporu je potrebné použiť silný ťahový ventilátor, ktorý prečerpá spomínaný veľký objem vzduchu. Preto tvrdím, že s veľkým objemom vzduchu ide aj veľký objem prachu, tým pádom filtre potrebujú častú údržbu čo zvyšuje náklady, a to prináša nepohodu. Nehovoriac o tom, že aj práca ventilátora niečo stojí a hluk, ktorý vydáva sa pekne šíri spolu so "zdravým" teplým vzduchom do každej miestnosti.


Keď opomeniem hore spomínané hygienické argumenty, tak tento typ vykurovania je veľmi nevhodný do dnes stavaných nízkoenergetických či pasívnych domov. Problémom sú vložky s veľkým výkonom a s jednoduchým presklením, ktorým dostaneme cez sklo a výduchové mriežky obrovské výkony, ktoré obvykle daný priestor nepotrebuje. Behom krátkeho času je priestor prekúrený a udejú sa dve veci.

Otvorí sa okno "aby sa vyvetralo" a priškrtí sa vzduch "aby to tak nehorelo". To má za následok zadechtované sklo, cez ktoré nieje nič vidno, následne zadechtovaný komín, ktorý je nutné častejšie čistiť.


Ako vyriešiť problém veľkého výkonu a malej tepelnej potreby sa dočítate v článku Akumulácia – budúcnosť vykurovania aj v kachliarskom remesle.

3 936 zobrazení
bottom of page