top of page

Starý kachľový sporák doslúžil.

Starý kachľový sporák v storočnej drevenici doslúžil.

Majiteľom drevenice na Kysuckých vrchoch je čiperný 80+ senior, ktorý mal na mňa požiadavku, či by som mu nespravil rekonštrukciu kachľového sporáku, na ktorom varieva.


Do telefónu mi hovoril, že by bolo dobré opraviť ohnisko, vymeniť dvierka, rám, platne, a že aj rúra zle pečie, že aj tú.

Dohodli sme si stretnutie u neho na chalupe. Po príchode k starému sporáku som pochopil, že to nebude také jednoduché. Niekoľko podobných rekonštrukcii som mal už síce za sebou, no tento bol v mimoriadne zlom stave. Prikladacie dvierka mali zlomené pánty, rám bol prehorený, platne poohýbané a rúra nepiekla z dôvodu deštrukcie prepážok v kobke. Dym si išiel najkratšou cestou do komína a „neobtekal“ rúru tak, ako mal. Naviac mal tento sporák v spodnej časti aj chlebovú pec, ktorá sa dlhé roky nepoužívala.


Po zhodnotení stavu sme spolu debatovali o možnostiach rekonštrukcie. Spraviť sa dá v podstate všetko. Je to len otázka času, peňazí a rizika, čo vás čaká vo vnútri. A o to riziko práve ide. Popísal som mu, čo všetko je nutné rozobrať, aby to celé malo zmysel a perfektne fungovalo.


Po prvé - ohnisko samo o sebe sa dá veľmi ľahko opraviť. Staré šamoty povyberáme a postavíme nové ohnisko, z nových šamotiek.


Po druhé - ak chcete vymeniť dvierka, musíte rozobrať ohnisko a odstrániť rám s platňami. Ten je zabudovaný pod kobkou, v ktorej je rúra a tá zle pečie, takže sa bude rozoberať aj samotná kobka.


Pre zhrnutie. V tomto prípade bude nutné rozobrať celý kachľový sporák, až po dvierka. Ostali by stáť iba steny pod platňami. Kachlice by sa očistili a pec by sa stavala ako nová, len so starými kachlicami. Kovanie (dvierka, rám, platne a rúra) by boli nové a rovnako aj celé vnútro pece by sa vystavalo z nových šamotov.

Po našom rozhovore začal majiteľ uvažovať o úplne novom kachľovom sporáku. Po porade so svojimi deťmi padlo rozhodnutie, že sporák bude kompletne nový, a ten starý sa zbúra a vyhodí.


Pri stavbe sporákov používam kvalitné kovania od firmy Jokr a kachlice od firmy MK Profi, kde je na výber zo 16-tich modelov a niekoľkých desiatok farieb glazúr.

Búracie práce zabezpečil sám majiteľ so svojimi priateľmi, ktorí mu boli ochotní pomôcť.

Po vyčistení priestoru sa začala výstavba nového sporáku, ktorá trvala 7 dní. Pri odovzdávaní diela bol pán majiteľ rád, že sa rozhodol pre úplne novú stavbu.


Keď som bol po roku kachľový sporák vyčistiť, čakali ma v kuchyni čerstvo napečené buchty a k obedu fantasticky upečené kurča z novej rúry, ktorú si veľmi pochvaľoval. Oceňoval i fakt, že nový sporák udrží teplo oveľa dlhšie ako ten starý – to je zabezpečené veľkou akumulačnou masou v kobke sporáka.


Máte otázky k téme? Potrebujete informácie? Napíšte mi.



stary kachlovy sporak oprava, novy sporak, kachliar

1 125 zobrazení
bottom of page