top of page

Stavba domu a jeho vykurovanie


Nové bývanie je snom takmer každého z nás. Ak sa rozhodneme pre stavbu vlastného domu, vynára sa otázka, čím budeme dom vykurovať. V prípade novostavby je niekoľko možností: elektrika, plyn, tepelné čerpadlo, solárna energia a samozrejme tuhé palivo - drevo.

Dnes sa zameriame na vykurovanie drevom.

Základnou možnosťou je umiestnenie kotla na tuhé palivo do technickej miestnosti, či suterénu a ten zabezpečí teplú vodu a teplo v radiátoroch. Kotol môže takisto poháňať elektrika alebo plyn ale vždy sa bude jednať o primárny zdroj vykurovania, ktorý zabezpečí tepelnú pohodu v objekte. Vo väčšine domov, či chalúp je realizovaný aj sekundárny zdroj vykurovania - krb, kachľová pec, či sporák).

Všetky tri tieto stavby vedia byť osadené teplovodným výmenníkom a tým poskytujú pridanú hodnotu v časoch, kedy ešte primárny zdroj nie je nutné použiť. Tým vieme ušetriť nemalé finančné prostriedky vo vykurovacích medziobdobiach. Súčasťou takýchto stavieb zvyčajne býva aj akumulačná nádrž, ktorá sa v čase prevádzky zdroja nabíja - ukladá sa do nej vyrobená tepelná energia, ktorá sa potom distribuuje do jednotlivých okruhov. V spojení s automatikou umožňuje dokonalú reguláciu kúrenia a prípravu teplej vody.


Umiestnenia teplovodného výmenníku.

Základnou teplovodnou stavbou je teplovodný krb. Ten býva osadený kvalitnou teplovodnou krbovou vložkou, ktorá je zapojená do systému. Rovnako u kachľových pecí je možné stavbu osadiť, či už vedľa stojacim výmenníkom, alebo je výmenník osadený na kachľovej vložke.

Naviac takéto vložky umožňujú prostredníctvom Moritzovej klapky usmerniť energiu do teplovodného výmenníka, alebo do akumulačného výmenníka, ktorý môže vyhrievať susednú miestnosť. Veľmi zaujímavou možnosťou sú teplovodné sporáky, v ktorých je zabudované kvalitné ohnisko s výstupnými teplotami viac ako 800 °C, ktoré je doplnené výmenníkom o výkone od 7kw do vody.

Ohnisko s teplovodným výmenníkom do kachôvých sporákov.

Rovnako ako u kachľových pecí je možné inštalovať klapku, ktorou vieme "nabíjať" akumulačný výmenník v susednej miestnosti. Takáto stavba nám prináša tri benefity. Teplú vodu, sálavú stavbu v susednej miestnosti a možnosť varenia a pečenia. Naviac, pri týchto stavbách nám postačuje jednoprieduchový komín, nakoľko sú tu síce dve spalinové cesty, ale iba jedno ohnisko. (Norma totiž nepripúšťa napojenie dvoch ohnísk do jedného komínového prieduchu.)

V dome, či chalupe teda vždy musí byť primárny zdroj výroby tepelnej energie. Teplovodné alebo akumulačné stavby (krb, pec, sporák) sú vždy doplnkovým, sekundárnym zdrojom, ktorý pomáha zdroju primárnemu a šetrí financie.

494 zobrazení
bottom of page