top of page

Teplovzdušné kúrenie versus sálavé teplo. Krb alebo kachľová pec?

Krb alebo kachľová pec?


V poslednom čase pozorujem zmenu v myslení zákazníkov, čo sa týka teplovzdušného vykurovania. Dostávam množstvo žiadostí o vypracovanie návrhu na stavbu kachľovej pece. Teplovzdušné krby sa dopytujú veľmi málo.


Som tomu veľmi rád, pretože zákazníci si uvedomujú, že sálavé teplo je oveľa zdravšie. Nedochádza pri ňom k prepaľovaniu prachových častíc, ktoré sa potom vdychujú a môžu spôsobovať zdravotné ťažkosti. Pri sálavých stavbách, či už sú to pece alebo aj krby, tento problém nehrozí. Sálavé teplo zohrieva predmety a nie vzduch.


Túto dilemu som nedávno riešil aj s jedným zákazníkom na východe Slovenska. Našťastie to je človek, ktorý má rád svoju rodinu a argumenty pre sálavé teplo veľmi rýchlo pochopil. Potom sme spolu riešili, či postavíme pec, alebo sálavý krb. Stavba pece je trochu náročnejší, a tým pádom aj drahší projek, a tak sme našli kompromisné riešenie - a tým bol sálavý krb.


Veľmi sa mu páčili glazované kachlice v zelenej farbe a tak bolo rozhodnuté o farebnom prevedení. Aby sme stavbu prispôsobili aj možnostiam rozpočtu, tak sme zvolili kombinovanú stavbu. Časť kachlicová a časť omietaná. Tak sme dospeli ku konečnému riešeniu a aj finančné zaťaženie bolo na akceptovateľnej úrovni.


Od zákazníka som dostal rukou nakreslený náčrt ako by asi mala stavba vyzerať. Mal podmienku, že tam musí byť nika na drevo a časť kde sa dá sedieť. Vždy som veľmi rád, keď mi zákazník nakreslí, alebo na obrázku ukáže svoju predstavu, resp. čo sa mu páči, aby so vedel, akým smerom sa v dizajne uberať. V toto prípade sme upravili iba pár detailov a stavba bola odsúhlasená.






Po objednaní kompletného materiálu včítanie krbovej vložky, ktorá môže byť zabudovaná v akumulačnej obstavbe, sme začali s realizáciou. Tá trvala 6 dní a musím povedať, že prebiehala vo veľmi priateľskej atmosfére.


Stavba bola realizovaná v novostavbe rodinného domu a mala rozmery cca

3m x 1.5m x 2.2m, kde bolo použitých skoro 100 glazovaných kachlíc. Priebeh stavby si môžete pozrieť v galérii pod článkom.


Ak rozmýšľate o podobnom riešení, alebo sa chcete poradiť napíšte mi a spolu nájdeme možnosti pre Vašu spokojnosť.


kachlova pec, omietana pec, stavba kachlovej pece




lacna kachlova pec, stavba peci


tradicna kachlova pec, stavba kachloveh pece, zelena pec




Krb alebo kachľová pec, salave teplo

yelena kachlova pec, stavba pece, kachle, piecka

kachlova pec, kovove dvierka na pec, ako zakurit v peci

salave teplo, tepovzdusne kurenie, kachlova pec

tradicna kachlova pec, zelena pec, zelene kachlice


1 203 zobrazení
bottom of page