top of page

Vykurovanie a varenie na kachľovom sporáku. Dá sa to?

Odpoveď na otázku, či sa s kachľovým sporákom dá variť a zároveň aj vykurovať , znie áno, dá sa.

Ak sa obzrieme do minulosti, varenie sa presunulo z takzvanej čiernej kuchyne, kde sa varilo na otvorenom ohni, do obytnej miestnosti, kde boli postavené staré omietané sporáky a varilo sa na železných platniach v uzavretých ohniskách.


Už vtedy došlo k spojeniu varenia s vykurovaním, i keď iba miestnosti kde stál sporák. V tomto období slúžil sporák primárne na varenie a sekundárne na vykurovanie miestnosti. Na tom sa do dnešnej doby nič nezmenilo.

V dnešnej dobe sa však zmenili materiály, design, technické riešenia a hlavne možnosti využitia sporáku pre vykurovanie nielen miestnosti, kde je postavený, ale aj miestností susediacich, či tých na poschodí.

Dnešné kachľové alebo omietané sporáky je možné realizovať tak v rekreačných objektoch, ako aj v domoch na trvalé bývanie a využiť ich potenciál na varenie, vykurovanie a prípravu teplej úžitkovej vody. Môžu byť zabudované v rámci kuchynskej linky – ako stolové, prípadne samo stojace s kobkou, kde je umiestnená rúra na pečenie.


kachlovy sporak, sporak na chalupu, modernz sporak do domu, kachlova pec so sporakom


V súčasnosti sú takéto pece osadené výkonnými ohniskami / Bruner, RoVe ../, ktoré zabezpečujú vysoké výstupné teploty, ktoré umožňujú nielen variť, ale aj ukladať energiu na vykurovanie. Ukladanie je možné do vody, alebo do akumulačnej masy. Tieto ohniská je možné dodať s presklenými dvierkami, ktoré majú kvalitný oplach skla a umožňujú aj vizuálny zážitok z ohňa.

Realizáciu takéhoto diela je v každom prípade dobré zveriť kachliarskemu majstrovi, ktorý stavbu nadimenzuje, kvalitne zrealizuje, vie poradiť a v budúcnosti sa postará o servis.


kachlova pec so sporakom, modra kachlova pec

2 132 zobrazení
bottom of page